Tarih tekerrürden ibaret

Tarih tekerrürden ibaret.1954 yılında Mısır’ın milliyetçi lideri cemal abdülnasır İle karşı karşıya gelen Müslüman kardeşler, kurmaca bir suikasttan suçlanarak hapishane,ye sürülmüş,on yıllarca siyasi sistemden kaybolmuşlardı. Filistin savaşlarında(1948.1956.1967)ön saflarda yer alan Müslüman kardeşler o dönemde elde ettikleri kazanımlarla birçok kişiyi taraflarına kattı O dönemde bu haksızlığı sineye çekerek yok olmak pahasına iç savaş çıkarmayı düşünmemişlerdi bile On yıllar boyunca örgütlenmelerini gizli bir şekilde yürüten Müslüman kardeşler kendi mali kaynaklarını oluşturarak tüm Arap ülkelerine yayılıp uluslar arası bir örgüt haline geldi, şiddetten uzak ve şiddete meyil edenleri de saflarından ayıklayarak yollarına devam ettiler. Mübarek yönetimine karşı yapılan devriminden sonra acil yapılan seçimlerde en hazırlıklı parti olarak %65 gibi büyük oranla seçimi kazandılar, seçimin ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini de %51 oranındaki oylarla kazandılar Mısırda ilkleri yaşatan bu seçimle 1-Asker kökenli olmayan sivil bir cumhurbaşkanı seçildi 2-Amerika, da eğitim görmeyen bir başkan 3-Kuran hafız, ı ve normal bir apartman dairesinde yaşayan bir cumhurbaşkanı oldu Belirttiğim gibi tam örgütlenemeyen muhalefetten dolayı muhalefet görevi bazı kurumlara düştü. Bu kurumların başında eski sistemin kalıntılarıyla beraber anayasa mahkemesi geldi Anayasa mahkemesi mısır parlamento seçimlerini geçersiz sayarak parlamentoyu feshetti Cumhubaşkanı’nın çıkardığı yasaların çoğunu veto etti Yeni anaysa yapılması için komisyon üyelerine baskı yaparak komisyonlardan ayrılmalarını sağladı 31 yıldır kökleşen mübarek yönetiminin kalıntıları, mısır halkının hayatlarını zorlaştırdı ve hükümete karşı kışkırttı. örneğin gaz ihracatı yapan mısır’ın halkı tüpsüz kaldı,Afrika’nın en büyük barajına sahip ve elektrik ihracatı yapan mısır’ın halkı su,suz ve elektrik kesintileri ,le karşı karşıya kaldı .Uzun Benzin kuyrukları ve benzin karaborsacıları yaratarak hükümeti zor durumda bıraktılar.Mısır en büyük döviz kaynağı olan turizm ve turistlere saldırılar düzenleyerek uluslar arası arenada güvensiz ülke imajını yaratmaya çalıştı Bu şekilde ülkeyi maddi sıkıntılarla karşı karşıya getirirken işsizlik oranını artırarak halkı meydanlara döktü Bu sırada uluslar arası güçler mısır. ın ekonomik derecelerini düşürerek kredibilitesini düşürdü Böylece daha da zayıflatılan iktidara karşı seçimlerin 1 yıl dönümünde halkı tahrir meydanına dökerek cumhurbaşkanına istifa ültimatom, u vererek askeri darbe yaptı İsrail’den sonra Amerika’dan sonra en fazla yardım alan Mısır’ın yıllık yardım tutarı 1500 milyon dolar, Bu yardımın 1200 milyon doları mısır asker’ine gittiğini bilen herkes darbenin kimin yaptığı veya kimin taşeronluğunda yapıldığını net bir fikri vardır Arap baharının başlamasından bu yana dik duruşuyla tüm İslam âlemine örnek olan akparti yönetimi Mursi hükümetine her zaman destek oldu. Birçok ekonomik anlaşma yapıldı yatırımlar hız (darbe gününde mısırda yaklaşık 8000 Türk bulunuyordu) Darbe ile birlikte İsrail ve Amerikanın itirazlarına rağmen Gazze’ye ziyaret yapmakta ısrarcı olan başbakanımızın ziyareti askıya alındı Azınlığın çoğula hüküm edebileceğini göstererek doğa koruma bahanesi ile hükümeti devretmeye çalışan gezi parkın eylemcilerine örnek oldu Ekonomik anlaşmalar özellikle doğalgaz projesinden vazgeçilmesi, ekonomik açıdan büyük olumsuzluklar meydana getirecek İslami yaklaşıma sahip Akpartinin yanında başka bir İslami yönetimi kaybetmekle Suriye halkı haklı mücadelesinde en büyük destekçilerinden bir tanesini kaybetti Mısır darbesini yapan ve yaptıran zihniyetler darbeye darbe diyemedikleri gibi ilk günden itibaren darbeyi kutlayarak para muslukları açtılar 3 gün içinde 10 milyar dolar hibe ve faizsiz kredi şeklinde Suudi Arabistan, Birleşik arap emirlikleri ve Kuveyt emirliği mısır merkez bankasına havale yaptı Sina çölünde asayişi düzenleyeceğiz bahanesiyle Gazze’nin dünyaya açılan tek sınır kapısını kapatarak halkı dış dünya ile bağlantılarını kesti ve Gazze’nin ticari malların %70’ni sağlayan Rafah tünelleri kapatarak Hamas hükümeti zor durumda bırakıp aynı oyunu Filistin’de Oynama peşine düştüler Sonuç itibarı ile -1991’de Cezayir’de yapılan demokratik seçimi kazanan kurtuluş Cephesi’ne darbe yapan -1997’de 28 Şubat darbesi ile Erbakan’ın partisini kapatan -2006’da Amerika ve Avrupa gözetiminde yapılan demokratik seçimin galibi Hamas hükümetini kabule etmeyen zihniyet ile 30/Haziran/2013 yılında 31 yıllık diktatörlük ardından yapılan adil seçimi kazanan Müslüman kardeşlere darbe yapan zihniyet aynıdır Bu zihniyetlerin hesaba katmadığı bir şey var, zamanın değiştiğini artık sosyal medya ile her olayı her anda dünyanın her tarafına iletişim içinde olunduğunu, bir telefon hatların kesilmesi veya hükümet televizyonlarında yayınlamayı yasaklamakla katliamların üstüne örtbas edemeyecekleri ve bunu bilmemeleri büyük bir cahilliktir Türkiye’deki 28 şubat darbesinde yapılan 1000 yıllık ayar 10 sene bile dayanamadıysa Rabia katliamı 1 sene süremeyeceğini inanıyorum